ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Προαλείφουν τον Στουρνάρα για πρωθυπουργό, υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης και εννοεί τους δανειστές, που όντως θέλουν να έχουν λόγο και στα πολιτικά πράγματα, εκτός από τα οικονομικά. Πάει καιρός που οι ξένοι ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, δεν είναι βέβαιο, όμως ότι προετοιμάζουν πρωθυπουργοποίηση και του Γ. Στουρνάρα.

Υπάρχουν και άλλοι μνημονιακοί στην ουρά για το μέγαρο Μαξίμου. Στο παρελθόν ουδείς πήγαινε μπροστά στην πολιτική αν δεν είχε την έγκριση του Αμερικανού πρεσβευτή Πιουριφόι. Σήμερα το ρόλο αυτό έχει αναλάβει η γερμανική πρεσβεία και άλλα ειδικά γραφεία στο Βερολίνο.

Η πρώτη αποτελεσματική παρέμβαση των ξένων στα πολιτικά πράγματα έγινε με την ...αποπομπή του ΓΑΠ λόγω του παρ’ολίγον δημοψηφίσματος για το ευρώ. Η επιλογή του αντικαταστάτη του στο ρόλο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ήταν επίσης επιλογή των δανειστών, λύση που όταν χρεοκόπησε επινοήθηκε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον μετανοήσαντα αντιμνημονιακό Α. Σαμαρά.

Η ιστορία ίσως αποδείξει ότι και η πτώση Σαμαρά ήταν έργο των δανειστών. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εκπρόσωποι του λεγόμενου συστήματος, μεταξύ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες, εκδοτικά συγκροτήματα και φυσικά ο ξένος παράγων, αναζήτησαν αρκετές φορές λύσεις στο πρόβλημα της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού ακόμη και με ...εισαγωγές υποψήφιων ηγετών. Μία από αυτές ήταν και η ξαφνική εμφάνιση στην πολιτική σκηνή του καθηγητή Βασίλη Μερκεζίνη.

Η Ν.Δ. έχει μετατραπεί σε φυτώριο υποψήφιων πρωθυπουργών, μνημονιακής κατεύθυνσης. Η Ντόρα Μπακογιάννη, πατεντάτη μνημονιακή από την εποχή της διαγραφής της από τον Α. Σαμαρά, φέρεται έτοιμη τώρα να διεκδικήσει την αρχηγία, ενώ ο αδελφός της Κυριάκος δεν φαίνεται να απορρίπτει την ιδέα να ηγηθεί κόμματος μεταρρυθμιστών.

Τη θέση του Α. Σαμαρά εποφθαλμιούν επίσης ο Ν.Δένδιας και ο Ευρ.Στυλιανίδης, ενώ τέσσερις είναι οι διεκδικητές της αρχηγίας και στο ΠΑΣΟΚ, με επικρατέστερους τον Α. Λοβέρδο και τη Φ. Γεννηματά.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Καραμανλής αρνείται  την ηγεσία της ΝΔ