ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ Η ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, την κοιτίδα της Δημοκρατίας. Κι όλα αφιερωμένα στους βασιλιάδες. Τη μία τους έδιωχναν και την άλλη τους ξαναγύριζαν.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής για το ευρώ αποτελεί την πρώτη θεματική εκτροπή στην ελληνική ιστορία των δημοψηφισμάτων. Είμαστε πολύ πίσω σε όλα αυτά τα δημοψηφισματικά.

Στην Ελβετία για παράδειγμα, έχουν γίνει περισσότερα από 550 δημοψηφίσματα σε επίπεδο ομοσπονδίας από το 1848. Χώρια αυτά -μιλάμε, βέβαια για χιλιάδες- που έγιναν σε επίπεδο καντονίων, δήμων και κοινοτήτων. Κι ήταν όλα πρωτότυπα.

Μεταξύ αυτών και το δημοψήφισμα για την καθιέρωση ή μη κατώτατου μισθού στα 3.263 ευρώ. Οι εκλογείς είπαν όχι φοβούμενοι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Εκείνο, όμως που τρόμαξε τους άλλους Ευρωπαίους ήταν το ελβετικό δημοψηφισματικό «ναι» στον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ στο 0,2% του συνολικού πληθυσμού της Ελβετίας.

Οι Ιταλοί από την άλλη ψήφισαν το 1974 για το αν θα έπαιρναν διαζύγιο. Φυσικά και ψήφισαν «ναι». Προ τριετίας, δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδας προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι η Ικαρία σχεδιάζει δημοψήφισμα για απόσχιση από την Ελλάδα και προσάρτηση της στην Αυστρία.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιος ο μέγας κίνδυνος που απειλεί τον Τσίπρα