Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ...

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμανττίδης

Eπειδή πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι Αλεξης Τσίπρας και Ανδρέας Παπανδρέου αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου πολιτικού νομίσματος, καλό είναι να διευκρινιστεί ότι εκτός από τις ομοιότητες οι δύο πολιτικοί ηγέτες είχαν και ζωηρές αντιθέσεις, όπως προκύπτουν αυτές από τον τρόπο που χειρίστηκαν παρεμφερείς καταστάσεις.

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, δεν ζήτησε ποτέ την έγκριση του κόμματος του για την αλλαγή πολιτικής, όπως έκανε Αλέξης Τσίπρας με το μνημόνιο. Ο Ανδρέας ούτε από το ΝΑΤΟ έφυγε, ούτε τη χώρα έβγαλε από την ΕΟΚ ούτε, βέβαια, έδιωξε τις αμερικανικές βάσεις. Και δεν κουνήθηκε ρουθούνι.

Ο Τσίπρας κινδυνεύει να εξαντλήσει όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες, με δημοψηφίσματα, αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδος και των γραμματειών του κόμματος, σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Και όλα αυτά γιατί; Για να αντιμετωπίσει ένα εσωκομματικό θέμα που ο Ανδρέας θα έλυνε μέσα σε ένα πρωινό, όπως όταν επέβαλε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως γραμματέα του κόμματος, παρά τη σθεναρή αντίθεση άλλων κορυφαίων στελεχών. Απείλησε με διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ίδρυση νέου κόμματος.

Έχει αυτή τη δύναμη ο πρωθυπουργός. Κατά τους δημοσκόπους ναι. Τον πρώτο καιρό μετά τις εκλογές, η δημοτικότητα του είχε εκτοξευθεί στο 80%, ποσοστό που μόνο ό Ανδρέας Παπανδρέου είχε απολαύσει. Μετά το δημοψήφισμα και το μνημόνιο, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του 60%, παρότι οι επιμέρους δείκτες απόδοσης της κυβέρνησης κινούνται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Αυτό σημαίνει πως όταν λέμε ΣΥΡΙΖΑ εννοούμε Τσίπρα.

Το κόμμα προπορεύεται κατά τουλάχιστον 20% της ΝΔ. Είναι η δύναμη που στο παρελθόν έδινε τη δυνατότητα στον Ανδρέα να θέτει εκτός κόμματος κάθε αντιρρησία, όπλο που εν όψει της μαζικότητας των διαφωνιών, δεν τολμά να χρησιμοποιήσει σήμερα ο Τσίπρας.

Το όποιο ξεκαθάρισμα αναμένεται να γίνει στις εκλογές, με πιθανή αυτοδυναμία Τσίπρα κατόπιν απομάκρυνσης των οπαδών της δραχμής και του όχι. Σύμφωνα με μία πληροφορία, οι εκλογές δεν αποκλείεται να διενεργηθούν τον Οκτώβριο αμέσως μετά την αξιολόγηση της οικονομίας και την εξαγγελία για -δίκην κουρέματος- αναδιάρθρωση του χρέους.

Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει πιθανότατα τη σημαία του προεκλογικού προγράμματος Τσίπρα κατά το προηγούμενο του Ανδρέα, που σε αντιστάθμισμα της μη εξόδου από την ΕΟΚ, πέτυχε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα...

Διαβάστε ακόμα:

Κάτι τρέχει με τα ιδιωτικά σχολεία