ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Με βαριά καρδιά οδεύουν οι Έλληνες προς τις κάλπες, έντονα απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του. Όλα δείχνουν ότι μάλλον κανείς από τους δύο μονομάχους δεν θα καταλάβει τη θέση του πρωθυπουργού έτσι πολυδιασπασμένο που φαίνεται να είναι το κομματικό σύστημα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία θολή ατμόσφαιρα, με τους βασικούς διεκδικητές της ψήφου να συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω από το 28%. Η τελευταία μάλιστα μέτρηση, αυτή της εταιρίας Pulse έδειξε ότι η μεταξύ τους απόσταση έχει περιοριστεί στη μία μονάδα, 26% ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 25% της ΝΔ, διαφορά που αν εκφραστεί και στην κάλπη, θα δυσχεράνει, ανεπανόρθωτα ίσως, τις κινήσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς θα απαιτηθεί η σύμπραξη πολύ περισσότερων των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 6% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 5%, η Λαική Ενότητα με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής κι αν ο Τσίπρας, σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής, επιμείνει στη θέση του να μην συμπράξει με άλλα κόμματα , τότε το αδιέξοδο θα είναι πλήρες.

Αλλά και στην απίθανη, αυτή τη στιγμή, περίπτωση που πειστεί να κάνει κυβέρνηση μαζί με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, μία κυβέρνηση με ποσοστό κάτω του 40% δύσκολα μπορεί να επιβιώσει.

Δύο είναι τα σενάρια που θα παίξουν. Αυτό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με ουδέτερο πρωθυπουργό και το άλλο της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. πάλι με τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς Μέρκελ, Γιούκερ, Σόιμπλε έγιναν Συριζαίοι