ΣΕΝΑΡΙΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ, ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Συζητήσεις για πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν οικουμενικής κυβέρνησης πυροδοτούν σε Αθήνα και άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ισοπαλία κορυφής, εμφανίζοντας έτσι περίπου ως αναγκαία την κυβερνητική σύμπραξη ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Σημειώστε δύο ονόματα που θα παίξουν ρόλο στις διεργασίες. Δ. Αβραμόπουλος, Στ. Δήμας.

Ευρωπαικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Οκτώβριο και ήδη ο Πολ Τόμσεν έχει προειδοποιήσει για πιθανή καθυστέρηση στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των τριών δις. λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης που φέρεται να είναι και η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO, τη λύση της οικουμενικής προτιμά το 41,8% των ψηφοφόρων έναντι 17,7% που προτιμά συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι, ενώ μόνο το 14,4% τάσσεται υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μόλις 6% υπέρ μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης Τσίπρα μοιάζει απίθανο, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων που φτάνουν το 14%, προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ο Τσίπρας βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση μετά τον Μειμαράκη στις θετικές γνώμες, ενώ σχεδόν όλη η προεκλογική επιχειρηματολογία του έχει καταρρεύσει.

Στην ερώτηση για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές οι πολίτες σε ποσοστό 68,5% εκφράζονται αρνητικά, όπως άλλωστε – 66,7% έναντι 32,9%- και στην ερώτηση για το αν ήταν αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες.

Διαβάστε ακόμα:

Κανείς από τους δυο δεν θα γίνει πρωθυπουργός