ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΑ

 

Αντέχεις να περπατήσουμε επάνω σε αναμένα κάρβουνα, ρωτάω. Αναστενάρης από πιτσιρικάς ο αποδυτηριάκιας δεν έχει κανένα πρόβλημα, μάλιστα κάνω τη δουλειά χωρίς να κρατάω όπως συνηθίζεται την εικόνα της Παναγίας. Ούτε το Κεφάλαιο του Μαρξ κρατάω στα χέρια όταν περπατώ με γυμνά πόδια στη φωτιά, ούτε το Κόκκινο Βιβλίο του Μάο, έναν τόμο Μίκυ Μάους, Ταρζάν και Γκαούρ. Χωρίς «βοηθητικά» χορεύω πάνω στην πυρά.

Λοιπόν. Αν αντέχεις μια συμποσιακή κουβέντα, είμαι πάντα γκαζωμένος. Κατ' αρχήν. Γιατί ο Τσίπρας ανέλαβε τη βρωμοδουλειά. Πάντα η συζήτηση ξεκινάει με ερώτηση.

Βρωμοδουλειά του κερατά είναι να τα παίρνεις από τον κόσμο. Και, μάλιστα, απ' αυτούς που είναι ήδη στριμωγμένοι. Ούτε οι μπέηδες και οι αγάδες στην τουρκοκρατία δεν ψάχνανε τόσο όσο ο σύριζα ποιους επιπλέον φόρους να βάλουν για να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι ο κοσμάκης. Αυτό που κάνει ο Τσίπρας.

Αριστερός είναι ο Τσίπρας. Όχι της πλάκας αριστερός, αλλά και χωρίς γραβάτα. Όχι, παίζουμε. Αριστερός, αντιμνημονιακός, αντισυστημικός. Και το κόμμα του ριζοσπαστικό, ένα αυθεντικό κόμμα της ανατροπής, της σύγκρουσης, της ρήξης, όχι απλά της αλλαγής είναι ο σύριζας. Κι όμως, ο Τσίπρας και οι σύντροφοί του, επίσης όλοι από την κομουνιστική αριστερά προερχόμενοι, ανέλαβαν, σαν άτομα του πάγκου, να αντικαταστήσουν στο ίδιο παίχνίδι τους προηγούμενους παίκτες. Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο και σία.

Γιατί; Απάντηση υπάρχει. Την ξέρουμε. Κι αν δεν την ξέρουμε, δεν είμαστε του κατηχητικού να μην την υποψιαζόμαστε.

Ξανά μανά ρωτάω. Γιατί ο Τσίπρας τα έδωσε όλα και τόσο... βιαστικά, προκειμένου αυτός να συνεχίσει το συμβόλαιο, μνημόνιο το λένε. Αφού δεν έχει καμμία τύχη να ξελασπώσει την Ελλάδα, τους Έλληνες. Με τίποτα. Δεν βγαίνει το χρέος, ακόμα κι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα μέχρι πόντο. Ακόμα κι αν ο κόσμος δεχθεί να ξεβρακωθεί περισσότερο απ' όσο θέλουν οι δανειστές.

Γιατί, λοιπόν, ο Τσίπρας και η παρέα του διεκδίκησαν το ρόλο του Σαμαρά; Ίσως γιατί στα μάτια των ξένων ο άφθαρτος σύριζας μπορεί να τα πάρει λιγώτερο δύσκολα, με μικρότερες αντιδράσεις από τον κόσμο. Ίσως γιατί ο Τσίπρας είναι πιο αποτελεσματικός φοροεισπράκτορας από τους Σαμαροβενιζέλους.

Παραμύθια. Άλλος είναι ο λόγος. Τι να σου πω εγώ αν εσύ, μετά απ' όσα απλώσαμε, δεν μυρίζεις τα χέρια σου. Λεφτά, ρε! Μαζεύουμε λεφτά. Δανειζόμαστε λεφτά. Όλα, ρε, γίνονται για τα λεφτά. Να... σώσουμε την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Το γαλαζοπράσινο κράτος γίνεται σιγά - σιγά ροζ