ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΚΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΓΑΠ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ο Καραμανλής ήθελε να κάνει την Ελλάδα Φινλανδία, ο ΓΑΠ την ονειρεύτηκε σαν Δανία του νότου, ενώ ο Τσίπρας θέλει να φέρει στη χώρα το κοινωνικοασφαστικό σύστημα της Σουηδίας. Προς τι, άραγε ο θαυμασμός για τους Σκανδιναβούς;

Η Φινλανδία, λέει, έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα της Δύσης, η Σουηδία έχει δώσει άσυλο σε περισσότερους μετανάστες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ οι Δανοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου, σύμφωνα με το World Happiness Report των Ηνωμένων Εθνών.

Η Σκανδιναβία είναι από τα πιο δημιουργικά μέρη του πλανήτη. Κι αυτό σύμφωνα με άρθρο του «New Yorker» οφείλεται στους προγόνους των κατοίκων της που δεν ήταν άλλοι από τους Βίκινκς.

Οι Βίκινγκς ήταν εθνοτική ομάδα, τμήμα των Βορείων Λαών της Ευρώπης. Κατά την Βικιπαίδεια, την περίοδο του μεσαίωνα εμφανίσθηκαν ως εξερευνητές, πειρατές έμποροι, μισθοφόροι (ή και τα τέσσερα μαζί) σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης.

Κοιτίδα τους ήταν η Σκανδιναβία και τέσσερα σημερινά έθνη έλκουν την καταγωγή τους από αυτούς: Νορβηγοί, Σουηδοί, Δανοί, Ισλανδοί. Πάντως, οι χριστιανικοί
λαοί της νότιας Ευρώπης αντιμετώπιζαν τους Βίκινγκ ως ικανότατους πολεμιστές, αλλά συνάμα αμόρφωτους, χωρίς να φείδονται ειρωνείας.

Χαρακτηριστικά στην Ιταλία ο Βίκινγκ ήταν συνώνυμο του άπλυτου και άξεστου, ενώ για τους βυζαντινούς ήταν πελεκυφόρος βάρβαρος και κρασοσακούλα, χρήσιμος πάντως ως μισθοφόρος και επίλεκτος σωματοφύλακας του αυτοκράτορα.

Στα πλαίσια αυτής της εικόνας αναπτύχθηκαν δοξασίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδειχθεί, όπως ότι έπιναν κρασί από τα κρανία των αντιπάλων τους ή ότι διακοσμούσαν τα κράνη τους με κέρατα (κατά το Μεσαίωνα θεωρούνταν σύμβολο του διαβόλου).

Διαβάστε ακόμα:

Κόλπο το «ποντιακό ανέκδοτο» του Φίλη