ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΤΗΝ ΑΣΙΣΤ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥΣΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Ασίστ ήταν η πάσα που έδωσε ο Πανούσης στον Τσίπρα. Ευκαιρία μοναδική να εκκαθαρίσει το κόμμα από αυτούς που φλερτάρουν με τρομοκράτες. Το έκανε ήδη, με εξαιρετική επιτυχία, όταν συγκρούστηκε με τους δραχμιστές του Λαφαζάνη και δικαιώθηκε.

Όχι μόνο οικοδόμησε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους δανειστές, αλλά και κέρδισε τις εκλογές. Η νέα εκκαθάριση, αν φυσικά γίνει πράξη, θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση και τους στόχους της. Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά δεν δίνει λογαριασμό μόνο στους δανειστές, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, παράγοντα στον οποίο ελπίζει πολύ για την επίτευξη των στόχων του σχετικά με την απομείωση του δημοσίου χρέους.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές την περασμένη Άνοιξη, με αφορμή πρωτοβουλίες για αποφυλάκιση υπό όρους του Σάββα Ξηρού. Το μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση του Αμεριακανού πρεσβευτή ήταν σαφές: «Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους, όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αν ο Σάββας Ξηρός - ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του - φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη».

Ήταν εποχή γενικής αναστάτωσης στις φυλακές που κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να κατευνάσουν σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των κρατουμένων. Αυτή την περίοδο αναβίωσαν οι δηλώσεις Πανούση.

Φαίνεται, όμως, ότι ο Τσίπρας δεν είναι έτοιμος για νέα σύγκρουση στο εσωκομματικό πεδίο. Αυτό δείχνει ο εκνευρισμός που προκάλεσαν στο μέγαρο Μαξίμου δηλώσεις βουλευτών για απομάκρυνση όσων έχουν επαφές με τρομοκράτες.

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε και η πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου να αντικαταστήσει από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος ψήφισε υπέρ της κλήτευσης του Γιάννη Πανούση στην εν λόγω επιτροπή. Σύμφωνα με μία πληροφορία, η αντικατάσταση, που έκανε έξω φρενών τον Πατρινό βουλευτή, θα είναι οριστική.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιος πληρώνει φόρους στους «Πυρήνες της φωτιάς»