ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πριν από ένα χρόνο έσκιζαν το μνημόνιο. Σήμερα το θεωρούν αναγκαίο. Σε λίγο θα γιορτάζουν την ψήφιση και εφαρμογή του σαν εθνική γιορτή. Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σιμορέλη ότι αν δεν υπήρχε μνημόνιο έπρεπε να το έχουμε εφεύρει, απλώς επιβεβαιώνει τη μεταστροφή.

Το σύνθημα δόθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στις 21 Οκτωβρίου, όταν μιλώντας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «...το ασφαλιστικό ζήτημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και χωρίς να έχει υπάρξει σχετική δέσμευση στο τρίτο μνημόνιο»!

Άσχετα αν ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σήμερα εργαζόμενους και συνταξιούχους να διαδηλώσουν κατά των προωθούμενων αλλαγών, που μάλιστα είναι καθαρά ...Κατρουγκαλικής έμπνευσης, όπως ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει. Χαρακτηριστική για το θέμα αυτό είναι η δέσμευση του ότι «...μέσα σε ένα μήνα πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια»…

Η πατρότητα της φράσης αν δεν υπήρχε μνημόνιο έπρεπε να το έχουμε εφεύρει ανήκει στον πρώην υπουργό Γ.Στουρνάρα, που δέχθηκε γι' αυτό δριμύτατες επιθέσεις. Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις των Κυριακου Μητσοτάκη και Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος όμως κάποια στιγμή λιγοψύχισε, διευκρινίζοντας. «Τις πρώτες ημέρες του μνημονίου έβγαινα πολύ πιο αισιόδοξος απ' ό,τι πραγματικά πίστευα μέσα μου. Δηλαδή έλεγα "Θα τα καταφέρουμε,μην ανησυχείτε δεν είναι τίποτε, ενώ ξέραμε όλοι ότι ήταν καταστροφή... αλλά δεν μπορούσες να πας να πεις στον κόσμο, ξέρεις καταστράφηκες... Ήταν δύσκολο».

Από τους πρώτους που ασπάστηκαν το αξίωμα αν δεν υπήρχε μνημόνιο έπρεπε να το έχουμε εφεύρει, ήταν και ο επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Μάνος Ματσαγγάνης, υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς στις εκλογές του 2012.

Τρία χρόνια από τότε όλο και πιο πολλοί προσχωρούν στην άποψη αυτή. Κι αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το επίθετο γερμανοτσολιάς που ορισμένοι κόλλησαν στους υπέρμαχους του μνημονίου, έχει αποσυρθεί από το λεξιλόγιο των πολεμίων του.

Διαβάστε ακόμα:

Σύριζα: Για το μνημόνιο φταίει ο Λεβέντης