ΠΩΣ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ 9 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Δεν ξέρω αν ο Βασίλης Λεβέντης είναι πολιτικός προφήτης, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερικοί, είμαι βέβαιος, ωστόσο, ότι παρά την κοινοβουλευτική απειρία του, έχει τη δυνατότητα να χαράσσει και αυτός κάπου-κάπου με τις θέσεις του πολιτική επικαιρότητα. Σπουδαίο κατόρθωμα για έναν περιθωριακό, μέχρι πρότινος και γραφικό, κατά μερικούς, πολιτευτή. Είναι κάτι που συνέβη τουλάχιστον δύο φορές από την είσοδο του κόμματος των Κεντρώων στη Βουλή. Η πρώτη έχει σχέση με την πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του με τον Τσίπρα. Έγινε το θέμα των ημερών.

»Του είπα από την αρχή τού Τσίπρα: 'Στον Παπανδρέου και τον Σαμαρά είπα οικουμενική, δεν με άκουσαν και ξεφτιλίστηκαν. Αν δεν με ακούσεις κι εσύ θα καταρρεύσεις’. Αν είχαμε κάνει οικουμενική από το 2009, το 2011 θα ήμασταν χωρίς μνημόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Η δεύτερη έχει σχέση με τις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι δεν μπορεί να προσυπογράψει κοινό ανακοινωθέν για μη μείωση των συντάξεων τη στιγμή που ο προυπολογισμός προνοεί για ακριβώς το αντίθετο. Η θέση αυτή υιοθετήθηκε από όλα τα άλλα κόμματα και έγινε η θέση του συνόλου της αντιπολίτευσης. Κάτι που τίναξε στον αέρα τις προσδοκίες του Τσίπρα για συναίνεση.

Λογική μετά από αυτό ήταν η δήλωση Φλαμπουράρη ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με πέντε από τα εννέα σημεία των προυποθέσεων που θέτει ο Λεβέντης για να στηρίξει την κυβέρνηση. Όμως, ο Πρόεδρος των Κεντρώων δεν φαίνεται πρόθυμος να θυσιαστεί χάριν ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι η συμμετοχή του στο μπλοκ της συμπολίτευσης ίσως να μην αποδειχθεί αρκετή για την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, όταν πάνω από 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται έτοιμοι να καταψηφίσουν το ασφαλιστικό. Γι' αυτό θα επιμείνει στο σενάριο για οικουμενική.

Ένα ήθελα να πω με όλα αυτά. Ο Λεβέντης όχι μόνο δημιουργεί επικαιρότητα, αλλά και καθορίζει τις εξελίξεις. Κάτι που δεν κατάφερε ούτε ο Σταύρος ούτε η Φώφη.

Διαβάστε ακόμα:

Χαμένος ο Καραμνλής, όποιος κι αν κερδίσει στη ΝΔ