ΟΤΑΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αυτή η αισιοδοξία των Συριζαίων για την πορεία της Οικονομίας με γυρνά 28 χρόνια πίσω. Τότε, στα 1987, που ο Α. Παπανδρέου, ύστερα από δύο υποτιμήσεις της δραχμής και διετή λιτότητα με πάγωμα μισθών και συντάξεων, έλεγε την περίφημη φράση βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Ήθελε να πει ο τότε πρωθυπουργός ότι οι καλύτερες μέρες που υποσχέθηκε το 1985 για να ξανακερδίσει τις εκλογές, έρχονταν... Δεν ήξερε πότε ακριβώς, αλλά ήταν στο δρόμο.

Όσοι γνώριζαν από Οικονομία κούνησαν το κεφάλι με νόημα, οι φανατικοί του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο θαύμασαν για μία ακόμη φορά την ευρηματικότητα του αρχηγού τους. Όμως, ο σύζυγος της ιδιαιτέρας γραμματέα του Αγγέλας Κοκκόλα και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Κωνσταντινίδης δεν του τη χάρισε. Το ομολόγησε ο ίδιος σε συνέντευξη, ύστερα από 22 χρόνια, το 2009.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το περίφημο "Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ". Την επομένη που συναντηθήκαμε τον ρώτησα πού βλέπει αυτό το φως. Έκπληκτος με κοίταξε και με ρώτησε: «Γιατί εσύ δεν βλέπεις τίποτα;»
«Τι φως να δω κύριε Πρόεδρε. Εγώ τούνελ δεν βλέπω», απήντησα.
«Τι βλέπεις;» με ξαναρώτησε.
«Σκότος, έρεβος, χάος».
«Είσαι πολύ απαισιόδοξος, Λευτέρη»
«Τα φάκτα, κύριε Πρόεδρε, τα δεδομένα είναι απαισιόδοξα»
Δεν του άρεσε , αλλά δυστυχώς απεδείχθη ότι εγώ είχα δίκιο».

Τελικά, ως φαίνεται, το... φως στην άκρη του τούνελ, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία ακόμη υπόσχεση του Ανδρέα, την οποία ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να υλοποιήσει, ανοίγοντας κρουνό νέων υποσχέσεων με την επίσης ιστορική φράση «Τσοβόλα δώστα όλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί και να γίνει πιστευτός δεν είναι ούτε αυξήσεις στις συντάξεις ούτε μη περικοπές, αλλά μικρές μειώσεις στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Ιδού το σύνθημα των επόμενων εκλογών...

Διαβάστε ακόμα:

Η κούραση δικαιολογία δια πάσαν μαλακίαν