ΚΟΥΣΟΥΡΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Τι εμμονή κι αυτή των Καραμανλήδων να κυβερνούν εκ του αφανούς. Ο θείος που υποτίθεται ότι είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα και την πολιτική μετά τη σύγκρουση του με τα Ανάκτορα το 1963, καθοδηγούσε το κόμμα του, την ΕΡΕ με επιστολές προς τους συνεργάτες του, από τη Ζυρίχη αρχικά και το Παρίσι στη συνέχεια.

Το ίδιο ακριβώς κάνει και ο ανιψιός του Κώστας Καραμανλής. Περισσότερα από πέντε χρόνια από τότε που παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος του, καθοδηγεί, επίσης εκ του αφανούς, τη Νέα Δημοκρατία, μόνο που αυτός δεν στέλνει επιστολές.

Προτιμά να επικοινωνεί μέσω διαρροών. Με τον τρόπο, αυτό, αφ’ ενός μεν δεν κουράζεται να γράφει, αφ ετέρου δε, έχει τη δυνατότητα να διαψεύδει– πάλι... μέσω διαρροών- τις διαρροές, οσάκις αυτές προκαλούν αντιδράσεις.

Το σπoρ της επιστολογραφίας ο αείμνηστος Καραμανλής το άρχισε αμέσως μετά την εγκατάσταση του, τον Δεκέμβριο του 1963 ,στη Ζυρίχη. Συνήθης παραλήπτης των εντολών του ο Π. Κανελλόπουλος που τον είχε διαδεχθεί, καθώς και άλλοι συνεργάτες του. Επί χούντας, ο κύκλος των ατόμων με τα οποία αλληλογραφούσε διευρύνθηκε, συμπεριλαμβάνοντας και πρόσωπα εκτός του κόμματος της ΕΡΕ. Οι επιστολές αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς έχουν συμπεριληφθεί στα αρχεία του Ιδρύματος Καραμανλή.

Ο Κώστας Καραμανλής αντί να ανακοινώνει τις θέσεις του, επισήμως, είτε με δήλωση του στις κάμερες είτε γραπτώς, προτιμά να μιλά με το στόμα άλλων. Που είτε κάνουν δηλώσεις στα τηλεοπτικά συνεργεία ως συνεργάτες του είτε υπαγορεύουν τις δηλώσεις τους πάλι ως συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού για να προβληθούν στην τηλεόραση σαν κάρτες.

Θα’λεγε κανείς ότι έχει δίκιο που κρύβεται. Οσάκις, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά, -εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, δημοψήφισμα– έπεσε έξω. Μία νέα γκάφα θα του έκανε μεγάλο κακό...

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί ο Τσίπρας έδιωξε τους διοικητές