ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ...2021

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μου ξανάρχονται ένα – ένα χρόνια δοξασμένα. Σύντομα το τραγούδι αυτό θα αντικαταστήσει τον εθνικό ύμνο. Είναι ίσως το μόνο σημείο που βρίσκει σύμφωνα και τα δύο μεγάλα κόμματα. Αναφέρεται στο νέο εθνικό όραμα που χρονικά προσδιορίζεται στο 2021, χρονολογία που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Για το θέμα αυτό μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

«Αφήνουμε πίσω μας μια πολυετή σκληρή περίοδο κρίσης και μπαίνουμε στην επόμενη πενταετία της αναγέννησης της πατρίδας μας. Μια πενταετία ανασυγκρότησης αλλά και μεγάλων τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Ώστε σε πέντε χρόνια από σήμερα, που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα, όπως αξίζει στην ιστορία της και στο λαό της».

Το τροπάριο αυτό άρχισε ο Αντώνης Σαμαράς τον Σεπτέμβριο του 2011, στην ΔΕΘ. Ιδού τι είχε πει:

«Αυτή η Νέα Ελλάδα που χτίζουμε, θα είναι αντάξια εκείνης που οραματίστηκαν όσοι ξεκίνησαν τον αγώνα της Ανεξαρτησίας μας πριν 200 χρόνια. Να γιορτάσουμε σε 10 χρόνια, το 2021, στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 την οικονομική µας απελευθέρωση, ελεύθεροι από τους δανειστές, το ΔΝΤ και τη βοήθεια των εταίρων».

Ιδού, όμως, πως φαντάστηκαν οι δύο πολιτικοί την Ελλάδα του 2021.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με βαθιά ριζωμένη την ισονομία, την αξιοκρατία, και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Νησίδα ασφάλειας, σταθερότητας και κοινωνικής προκοπής, μέσα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Αλλά και διαρκές λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Το 2021 έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό και εθνικό συμβολισμό, αφού θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, η οποία θα προσπαθήσει μέσω της ανάπτυξης να επιστρέψει σε επίπεδα ευημερίας προ κρίσης».

Σε όλα συμφωνούν οι δύο πολιτικοί όσον αφορά στη χρονολογία ορόσημο. Εκτός από ένα. Το ποιος θα ηγείται της χώρας εκείνη την εποχή. Στο παραμύθι που διηγήθηκαν, το ρόλο αυτό κράτησαν για τον εαυτό τους. Ήδη, όμως, ο ένας από τους δύο τελείωσε, ενώ ο δεύτερος είναι αμφίβολο αν θα αντέξει μέχρι το 2021. Η παράδοση λέει ότι θα έχει την τύχη όλων των μνημονιακών πρωθυπουργών που πήραν σκληρά μέτρα και στη συνέχεια πέρασαν στην ιστορία. Το παραμύθι όμως για την επανάσταση του 2021 θα συνεχιστεί, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος.

Διαβάστε ακόμα:

Η γούρικη γραβάτα του Τσίπρα