ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΛΙΚΙ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Σε μια νύχτα μου’χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά, μαύρη την καρδιά, έλεγε ένα παλιό τραγούδι του Βαγγέλη Περπινιάδη, που πάει γάντι στον Αλέξη Τσίπρα. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της πρωθυπουργίας του γκρίζαρε από το άγχος της εξουσίας, σύμπτωμα που επιδεινώνεται διαρκώς σε σημείο που το κεφάλι του να έχει γεμίσει συνιστώσες από άσπρες τούφες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τον είχε προειδοποιήσει από πέρυσι τον Ιανουάριο όταν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Να ξεκουράζεσαι, γιατί και εγώ νέος ξεκίνησα και τώρα έγιναν γκρίζα τα μαλλιά μου. Αλλά γιατί να πάμε μακριά; Ο ΓΑΠ γέρασε πολύ γρηγορότερα από τον Τσίπρα. Ήταν Μάιος του 2010, δηλαδή μόλις οκτώ μήνες μετά τη νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση με επιχείλιο έρπητα και άσπρα μαλλιά. Για να εκτονωθεί έριξε όλο το βάρος του στα σπορ, σε αντίθεση με τον σημερινό πρωθυπουργό που πληρώνει το άγχος του και με σωματική διεύρυνση.

Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είχαν παρατηρήσει τα πρώτα σημάδια της ψυχολογικής καταιγίδας που τον ταλαιπωρούσε, πέρυσι στις 17 Απριλίου, όταν ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν την επομένη στις εφημερίδες φαίνονταν καθαρά οι πρώτες λευκές τρίχες στο κεφάλι του. Αναζήτησα τις αιτίες της λεύκανσης των μαλλιών και ιδού τι έμαθα.

Τα υψηλά επίπεδα του στρες συμβάλλουν άμεσα στην πρόωρη γήρανση των μαλλιών. Τα επίπεδα του άγχους ενισχύουν την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, το πλεόνασμα του οποίου συσσωρεύεται στη συνέχεια μέσα στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας έτσι το θάνατο των μελανοκυττάρων, άρα και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Και μία συμπληρωματική θεώρηση.

Έχουμε άσπρες τρίχες σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη κάποιων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Συγκεκριμένα έχουμε έλλειψη σε Χαλκό και στην βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη. Η έλλειψη αυτή οδηγεί τους πόρους να χαλαρώνουν και έτσι να παίρνουν αέρα οι ρίζες και να ασπρίζουν τελικά τα μαλλιά. Η νιασίνη και ο χαλκός συμβάλλουν στην ενίσχυση της μελανίνης, η οποία δίνει το χρώμα των μαλλιών. Η μελανίνη παράγεται από τα μελανοκύτταρα, που τροφοδοτούν την αναγέννηση της τρίχας δίνοντάς της, την κατάλληλη ποσότητα μελανίνης για την διατήρηση του φυσικού χρώματος που πρέπει να έχει.

Αυτά.

Διαβάστε ακόμα:

Νέος προειδοποιητικός πυροβολισμός της ζωής στον Τσίπρα