ΜΠΕΤΟΝ ΣΤΟ 20% Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Έσχατο γκάλοπ, έγκυρο και αξιόπιστο, όπως όλα τα προηγούμενα και τα επόμενα. Τα οποία γκάλοπ, όσο δεν παίζει πιθανότητα να γίνουν σύντομα εκλογές, είναι στον αέρα. Έτσι είναι.

Οι δημοσκοπήσεις που εκφράζουν πανηγυρικά τη σταθερότητα και τη συνέπεια όχι των κομμάτων αλλά του... εκλογικού σώματος, των ψηφοφόρων, σήμερα λένε αυγά κι αύριο καλάθια. Να, γιατί λέμε ότι είναι στον αέρα η βελόνα που δείχνει το σκορ σήμερα για κάθε κόμμα.

Στο 30,5% ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με το έσχατο γκάλοπ. Και ο Τσίπρας στο 16,5%. Σε σύγκριση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση η ΝΔ χάνει 1,5% και ο Σύριζα κερδίζει μισό τα εκατό. Τι σημαίνει αυτό, πέρα από τους ξερούς αριθμούς;

1.Ο Τσίπρας παραμένει ισχυρή και σταθερή κομματική δύναμη. Οι δημοσκοπικές αποδόσεις του δεν εκφράζουν το γενικό κλίμα που προκαλεί η κυβερνητική φθορά και το ότι ο πρωθυπουργός γράφει ολοκληρωτικά τις υποσχέσεις του.

2.Ο Σύριζα δεν απειλείται από τρίτο κόμμα, να χάσει τη δεύτερη θέση, άρα και να αποτύχει στης εκλογές, έχει στην τσέπη την αντιπολίτευση. Το τρίτο κόμμα, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 7,5% έναντι 8% της προηγούμενης δημοσκόπησης.

3. Αν λάβουμε υπ’ όψιν πως το 22,5% των ερωτηθέντων στο γκάλοπ απάντησε Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω, άλφα, και Δεν σας λέω τι θα ψηφίσω, βήτα, αναλογικά τα ποσοστά των κομμάτων θεωρητικά διαμορφώνονται σε ΝΔ 37% και Σύριζα 20%.

4.Άρα, με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα σήμερα και το ότι η Χρυσή Αυγή παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό, στις εκλογές θα κυριαρχήσει η πόλωση. Παιχνίδι θα κάνουν οι δύο πόλοι, ΝΔ και Σύριζα. Άρα, επιπρόσθετη ενίσχυση του Τσίπρα, πέραν του 20%.

5.Κάποιοι που έχουν απογοητευτεί από τον Τσίπρα, αλλά δεν γουστάρουν ΝΔ, για να μην εκλεγεί ο Μητσοτάκης πιθανόν να ψηφίσουν Σύριζα. Γιατί να μη γουστάρουν ΝΔ; Επειδή εκφράζει το παλιό, επειδή έχει μερίδιο ευθύνης στην κρίση, επειδή δεν τους εμπνέει προσωπικά ο Μητσοτάκης. Άλλο ότι ο Σύριζα είναι κυβέρνηση περισσότερο συμβιβασμένη. Κυβέρνηση που πολιτεύεται πιο... παλιά από τους παλιούς.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Καρανίκας τι να κάνει στο Χάρβαρντ, μωρέ!