Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ «ΠΟΥΛΗΣΕ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΓΛΙΔΑ

 

Ο πιο στενός συνεργάτης του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Ρεπούσης του είπε, όταν ο πολιτικός, επί των ημερών του οποίου μεγάλωσε η Ελλάδα, γνωστοποίησε την απόφασή του να παντρευτεί:

- Σείς, κύριε πρόεδρε, υπήρξατε ο νυμφίος της Ελλάδος. Πώς είναι δυνατόν να γίνεται νυμφίος μίας γυναίκας;

Χάνει τις εκλογές το Νοέμβριο του 1920 0 σπουδαίος Κρητικός πολιτικός και σε δεύτερο γάμο αποφασίζει να παντρευτεί την 47χρονη «Εγγλέζα» Έλενα Σκυλίτση, κι αυτή μ’ ένα γάμο στο παρελθόν της. Ο βιογράφος του Βενιζέλου Γιάννης Μουρέλλος γράφει:

«Αξέχαστη η οδύνη μου σαν είδα στις εφημερίδες τη ληξιαρχική πράξη του γάμου του Εθνάρχη. Ο πόνος για τον γάμο του με κράτησε αμίλητο. Πόσο κακό μου έκανε! Τον είχα αγιοποιήσει. Δεν μπορούσα να τον φανταστώ σύντροφο γυναίκας, οποία κι’ αν ήταν αυτή, όσο κι’ αν ήταν ανώτερη και εξαϋλωμένη. Ο Βενιζέλος γαμπρός! Ο Βενιζέλος απασχολημένος με τα του οίκου του! Ε, όχι. Δεν όριζε εκείνος τον εαυτό του. Ήταν δικός μας! Ανήκε σ’ όλους. Στον κάθε αγνό Έλληνα. Πώς τόλμησε να διαθέσει τον εαυτό του δίχως να μας ρωτήσει;».

Τον Οκτώβριο του 1988, 67 χρόνια μετά τον γάμο του Βενιζέλου, ο παντρεμένος και εγχειρισμένος στην Αγγλία Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα, και από τη σκάλα του αεροπλάνου συστήνει στον ελληνικό λαό την ερωμένη του. Την αεροσυνοδό κυρία Δήμητρα Λιάνη, με την οποία είχε ήδη δεσμό τρία χρόνια. Όταν παντρεύτηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος πολλοί ένοιωσαν «ορφανοί», ότι έχασε η πατρίδα του δικό της εραστή.

Ποια ήταν η «νύφη» του εθνάρχη, η Έλενα Σκυλίτση που πέθανε σα σήμερα 7 Σεπτεμβρίου, το 1959; Πόσο Ελληνίδα ήταν, πόσο Ελληνίδα έγινε η αριστοκράτισσα που γεννήθηκε στο Λονδίνο μέσα στα πούπουλα και κληρονόμησε αμέτρητη περιουσία; Η βιογράφος της Ζωή Μητσοάκη γράφει:

«Μία μοναχοθυγατέρα πουριτανικής ανατροφής. Αναστημένη στο αυστηρό περιβάλλον της Δύσης, που την είχε μάθει να τηρεί στο έπακρο όλα τα κοινωνικά προσχήματα, έχοντας επιπλέον τον απόλυτο έλεγχο στην έκφραση των συναισθημάτων της, εάν και εφόσον αυτά υπήρχαν…».

Μία παρείσακτη, λοιπόν. Μία ξένη στα μάτια του κόσμου η Έλενα, η εγγονή του Ζαννή Στεφάνοβικ - Σκυλίτση, Χιώτη, σημαντικού τραπεζίτη στην Κωνσταντινούπολη. Και κόρη του Ιωάννη Στεφάνοβικ - Σκυλίτση, μέσα στους 50 πλουσιώτερες οικογένειες της Αγγλίας.

Η Έλενα Σκυλίτση - Βενιζέλου με διαμερίσματα και σπίτια σε Λονδίνο και Παρίσι, όταν πέθανε ο εθνάρχης πούλησε στο αγγλικό δημόσιο το αρχοντικό της επί της Βασιλίσσης Σοφίας, εκεί όπου βρίσκεται η βρετανική πρεσβεία. Και δώρισε στο ελληνικό δημόσιο το δικό της σπίτι στο Λονδίνο, εκεί όπου εγκαταστάθηκε η ελληνική πρεσβεία.

Δωρεές πολλές και φιλανθρωπίες έκανε η Έλενα στην Ελλάδα. Στη Χίο, στα Χανιά, στην Αθήνα. Έκτισε, στο όνομα της καλύτερης της φίλη, το μαιευτήριο Μαρίκα Ηλιάδη. Πέθανε στο διάσημο ξενοδοχείο George V, στο Παρίσι, εκεί όπου για χρόνια διέμενε. Λέγεται ότι είχε μάθει αρκετά καλά να ομιλεί στα ελληνικά.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΑΚΙΓΙΑΡΕΤΑΙ ΣΑ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ