ΘΑΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΕΝΕΝΤΥ

 

Όσα χρόνια κι αν περάσουν από τη δολοφονία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Φιτζέρλαντ Κένεντυ, συν για άλλα τόσα, σίγουρα θα παραμένει ανοικτό βιβλίο αυτό που συνέβη το 1963, σα σήμερα, 22 Νοεμβρίου. Τον πυροβόλησαν στο Ντάλας του Τέξας, ενώ τον μετέφερε ανοικτό αυτοκίνητο και είχε δίπλα του την σύζυγό του Τζάκυ (φωτο).

Ελλάδα του 1963. Στα ύψη, στην αποκορύφωσή του ο πυρετός της κομματικής αντιπαλότητας, της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήδη την είχε κοπανήσει στην Γαλλία με το ψευδώνυμο "Τριανταφυλλίδης", και της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, νικητή των εκλογών.

Τότε, λοιπόν, στην Ελλάδα άκουγες δεξιά κι αριστερά: «Ρε, καλά λένε ότι στην Αμερική κυβερνάνε οι γκάγκστερ. Ρε, αυτοί σκοτώνουν ακόμα και τον πρόεδρο τους».

Ο αποδυτηριάκιας σήμερα θα γράψει κάποια πραγματάκια για τη δολοφονία του Τζων Κένεντυ, ο οποίος πέρασε στην Ιστορία ως ο καλός πρόεδρος. Η προεδράρα. Ο Χάρυ Τρούμαν ήταν ο κακός, αυτός έριξε τις ατομικές μπόμπες στην Ιαπωνία. Ο Ρίτσαρντ Νίξον ο λίγος, το κορόιδο, που τον κάνανε τσακωτό στο σκάνδαλο. Ουωτεργκαίητ. Ο Μπίλ Κλίντον ο εραστής, ο Τζωρτζ Μπους ο χάλιας.

Ο Κένεντυ κτύπησε τις φυλετικές διακρίσεις που ακόμα έκαναν παιχνίδι, ήθελε το διάλογο με την Σοβιετική Ένωση, όμως στην κρίση της Κούβας είπε ''Εγώ είμαι το αφεντικό στον πλανήτη, αν το παρατραβήξετε, παλιοκομούνια, πατάω το κουμπί''.

Όχι, δεν θα πούμε, δεν θα επαναλάβουμε τα γνωστά, τα πολυμεταχειρισμένα για τον Κένεντυ και τη δολοφονία του. Στα συρτάρια μας υπάρχουν κι άλλα πράγματα που αξίζει να αναφερθούν.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια στη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζων Κένεντυ, δεν πρόκειται να «επιβληθει» αυτή δίχως σκιές και ερωτηματικά. Έχουν τόσα πολλά «φωτιστεί», τόσες πολλές εκδοχές έχουν παρουσιαστεί, που το παιχνίδι της ιστορικής αλήθειας έχει χαθεί. Οριστικά.

Καμία αποκάλυψη με κύρος αναμφισβήτητο, ακόμα με τα πιο ακλόνητα στοιχεία, δεν πρόκειται πλέον να χωρέσει στην Ιστορία. Το σκοτάδι θα παραμένει. Στους αιώνες. Εάν, άλλωστε, λυνόταν το μυστήριο, δηλαδή ποιοι κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του «Τζακ», έτσι αποκαλούσαν τον Τζων οι κολλητοί του, και για ποιο λόγο τον καθάρισαν, τότε το έργο θα έχανε τη γοητεία του. Θα έπαυε να απασχολεί. Θα ήταν απλά ένα επεισόδιο, ξεχασμένο.

Αλήθεια, η οικογένεια Κένεντυ το επιθυμεί; Να μάθει ο κόσμος τι διάολο συνέβη. Μήπως, από την άλλη, και για τους δικούς του λόγους, το βαθύ κράτος της Αμερικής έχει την ίδια αγωνία. Να μη γίνει ποτέ γνωστό το μυστικό, το πιο σπουδαίο στη μικρή Ιστορία των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΠΑΡΛΑΠΙΠΕΣ ΠΕΡΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ